Retentie

Als de tandverplaatsing beëindigd is moeten de tanden op de nieuwe plaats blijven staan. Dat noemen we retentie; dat woord betekent “vasthouden”. Om de tanden te stabiliseren wordt retentie-apparatuur gebruikt. Dat kan vaste of uitneembare retentie-apparatuur zijn.

Vaste retentie-apparatuur

Dit heet een spalk; een metalen draadje dat achter de tanden wordt vastgelijmd met composiet. De spalk blijft zo lang mogelijk zitten.

Uitneembare retentie-apparatuur

Dat is een kunststof plaat  over het gehemelte met metalen boog langs de voortanden, of een OIR (Orthodontic Invisable Retainer): een dun doorzichtig hoesje dat strak over de tanden past. Deze retentie-apparatuur wordt ’s nachts gedragen, daarom wordt dit ook wel een nachtbeugel genoemd. Dit moet wel elke nacht gedragen worden om te voorkomen dat de tanden terug willen naar hun oude positie, er is dus wel een stukje (zelf)discipline voor nodig om het eindresultaat zo te houden.

Nacontrole

Het is van belang om gedurende 1 jaar bij ons onder nacontrole te blijven zodat wij kunnen controleren of de spalk nog goed vast zit of dat het uitneembare plaatje nog goed past. Na het verwijderen van de vaste apparatuur plannen we afspraken hiervoor na 2, 4 en 6 maanden. Een enkele keer kan het nodig zijn een extra afspraak te plannen na 12 maanden. Dit is tevens een onderdeel van de garantie: indien iemand niet komt voor de retentie controle en de spalk is stuk, kunnen wij niet instaan voor het behoud van het eindresultaat of de garantie. Als deze periode is afgerond nemen we contact op met de tandarts, die de controle van de spalkjes verder overneemt. Bij problemen kan de tandarts, of de patiënt zelf, natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Spalk EHBO

Het komt wel eens voor dat een spalk los kan komen van een tand, bijvoorbeeld doordat de lijm dunner wordt of bij het per ongeluk afhappen van iets hards. Neem direct zodra je dit merkt contact met ons op. Hoe eerder wij het weer vast kunnen zetten hoe beter; de tanden kunnen dan niet aan de wandel gaan. Als de spalk helemaal losgekomen is, is hij vaak verbogen en kan hij daardoor onbruikbaar zijn geworden. In dat geval plannen we twee afspraken: één afspraak van een kwartier voor het verwijderen van oude lijmresten en het maken van een nieuwe afdruk en, een paar dagen later, één van een half uur voor het plakken van de nieuwe spalk.

Retentie
Orthodontiepraktijk in Monnickendam

Locatie Monnickendam

Vesting 6
Monnickendam

Orthodontiepraktijk in Volendam

Locatie Volendam

Dukaton 23
Volendam