F.A.Q.

Als er een beugelbehandeling nodig is, of misschien te verwachten is, kunnen er nogal wat vragen zijn hierover. Deze pagina is speciaal voor dit soort vragen. Mocht er een vraag zijn waarop geen antwoord op deze pagina te vinden is, stel ons die gerust. Want geen enkele vraag mag onbeantwoord blijven als het om je gezondheid gaat, het is immers jouw lichaam en je gezondheid is een kostbaar bezit.

Het melkgebit wisselt in 2 stappen naar het blijvende gebit. Op 5 à 6-jarige leeftijd begint de eerste wisselfase en deze duurt ongeveer tot 8 of zelfs 9-jarige leeftijd. Er is niet direct een reden voor zorgen als een kind wat eerder begint met wisselen of wat later. De tweede wisselfase start gemiddeld rond 10-jarige leeftijd, meestal met het wisselen van de hoektanden. Rond 13 à 14-jarige leeftijd is het wisselen voltooid, op de verstandskiezen na die tussen het 18e tot 24e levensjaar doorbreken. De beste tijd om met een beugel te beginnen is wanneer de tweede wisselfase (bijna) voltooid is. Tussen de twee wisselfases in is een behandeling in veruit de meeste gevallen niet nodig. Als het wel nodig is om eerder te beginnen, is dat vaak al heel lang duidelijk te zien aan het gebit. Het is dan ook in de meeste gevallen niet nodig om bij een kind rond de 8 of 9 jaar (het zogenaamde 100-maanden protocol, waar ons veel vragen over bereiken) al met een beugel te beginnen. Mochten er twijfels zijn rond die leeftijd over de ontwikkeling van het gebit, dan kan het wel verstandig zijn om hierover met de eigen tandarts te overleggen, of een afspraak te maken bij de orthodontist, zodat er bijtijds duidelijkheid is of er eerder met een behandeling moet worden gestart en dat het misschien verstandig is om een aanvullende (of wellicht andere) verzekering te nemen in verband met een orthodontische behandeling in de toekomst.
Tijdens zijn opleiding tot orthodontist heeft Arjen van Diepenbeek onderzoek gedaan naar de groei en ontwikkeling van de kaken, het gebit en het gezicht bij kinderen tussen de 8 en 16 jaar. Dit onderzoek is zelfs gepubliceerd in het American Journal of Orthodontics, het meest vooraanstaande vakblad voor orthodontisten wereldwijd, en wordt nog regelmatig aangehaald in artikelen van andere auteurs. Orthodontist Van Diepenbeek weet daardoor als geen ander hoe hij de natuurlijke groei optimaal kan benutten om tot een mooi eindresultaat te komen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de behandeling hierdoor soms sneller kan verlopen, en dat scheelt weer in de totale kosten van de beugelbehandeling.

Heel veel patiënten die bij ons binnenkomen stellen deze vraag en het blijkt een waar schrikbeeld voor veel kinderen. Een buitenboordbeugel is met de moderne orthodontische technieken niet meer nodig. Er zijn allerlei andere manieren om het beoogde resultaat te bereiken en daardoor kan het gebruik van de conservatieve buitenboordbeugel eenvoudig vermeden worden. Met een beugel kan je er ook leuk uitzien en dat is ook belangrijk, want een vaste beugel kan er niet uit en een behandeling duurt al snel een jaar. Niemand wil zich zo lang onzeker voelen over zijn of haar uiterlijk en een buitenboordbeugel ziet er nou eenmaal niet leuk uit. Arjen van Diepenbeek begrijpt heel goed waarom een patiënt geen buitenboordbeugel wil; hij heeft zelf vroeger anderhalf jaar lang een buitenboorbeugel moeten dragen, zo’n 30 jaar geleden werden die nog redelijk veel toegepast. Echter, ook de orthodontie heeft sinds die tijd ontwikkelingen doorgemaakt en tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven beschikbaar die een buitenboordbeugel overbodig maken, dus een beugel dragen betekent niet dat je er niet meer leuk uit kan zien, integendeel.

Als het ook maar enigszins mogelijk is reguleren we het gebit met alle aanwezige tanden en kiezen. Het is toch zonde om gave tanden of kiezen te trekken als dit niet strikt noodzakelijk is, en het is in veruit de meeste gevallen ook niet nodig om dat te doen. Maar elk gebit is uniek en er zijn gebitten waarbij het echt onvermijdelijk is, maar dat zijn uitzonderingen. In principe vindt orthodontist Arjen van Diepenbeek dat elk element behouden moet blijven, en daar zet hij zich ook tot het uiterste voor in. Dat heeft ook te maken met het feit dat Arjen, voordat hij aan zijn specialisatie tot orthodontist begon, ruim 9 jaar tandarts is geweest, en dus weet hoe hard zo’n gezond element in de toekomst misschien nodig kan zijn omdat een andere tand of kies als verloren moet worden beschouwd.

Als een beugel geplakt wordt doet dat geen pijn, wel kunnen de eerste 2 of 3 dagen na het plaatsen van de beugel de tanden wat gevoelig zijn. Ook moet de mond wennen aan de brackets die tegen de wangen en lippen aan liggen. Wat wel een beetje vervelend kan zijn, is als er een draadje in de wang prikt, dat gebeurt met name bij de eerste, dunne draadjes. Bel ons in dat geval even op, en we zorgen dat dat probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Wat ook voor kan komen, is dat de tanden een dag twee wat gevoelig kunnen worden als er bijvoorbeeld net een iets dikkere draad in de beugel is gezet. In dat geval helpt het vaak om wat kouds te drinken of te eten. De begindraden die we gebruiken werken namelijk met temperatuur. In de mond is het lekker warm, dus werkt de draad goed. Maar in een koude omgeving heeft de draad geen kracht, vandaar dat in dat geval een slokje koud drinken verlichting biedt. Het verwijderen van de beugel is niet pijnlijk.

Buiten de openingstijden van de praktijk vangt de Tandarts Spoedpraktijk OLVG voor ons de spoedgevallen op, dat doen ze ook ’s nachts. Maar wat is nou wel en wat is nou geen spoed? Een valpartij waarbij de tanden bewegelijk zijn geworden is natuurlijk een goede reden om te bellen, er kan ook echter meer aan de hand zijn waardoor in eerste instantie de eerste hulp of de tandarts de beste plek is om naar toe te gaan. Breng ons daarna wel de eerstvolgende werkdag op de hoogte, zodat we ons steentje kunnen bijdragen aan het herstel. Een losse bracket is op zich geen noodgeval, mits het niet zeer doet. Als er een blokje los zit en het is niet pijnlijk, dan is het voldoende om de volgende (werk)dag naar de praktijk te bellen, dan maken we een afspraak om de bracket opnieuw te plakken. Een afspraak is nodig, want ook een “los plakkertje” verdient de volle aandacht, kost toch eventjes tijd en daar moeten we in de agenda rekening mee houden. Wacht niet te lang met bellen, want hoe sneller het blokje weer vast zit, hoe beter het voor de behandeling is. Er is echter geen echte reden voor paniek als er bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland een bracket los gaat; de tijd die er dan overheen gaat voor het blokje weer vastgezet kan worden is nog wel te overzien. Toch is het verstandig om in zo’n geval even telefonisch (of als de praktijk telefonisch niet bereikbaar is via het contactformulier) contact met ons op te nemen, dan plannen we alvast een afspraak en kunnen we advies geven indien nodig. Een prikkend draadje is wel heel vervelend; mocht dat plotseling ontstaan, dan kan de draad verschoven zijn en is het verstandig om de volgende (werk)dag te bellen zodat we het ongemak kunnen verhelpen en controleren of de draad nog goed zit. Zelf aan de klepjes van de beugel buigen is beslist geen goed idee, het risico bestaat dat ze dan kunnen afbreken.

De Tandarts Spoedpraktijk OLVG verhelpt overigens ook de hierboven genoemde ongemakken die niet direct spoed zijn; het is aan de patiënt om te bepalen of het ongemak groot genoeg is om hun hulp in te willen schakelen. De rekening dient u direct na afloop van de behandeling door de Tandarts Spoedpraktijk OLVG te voldoen bij voorkeur met PIN of Credit Card. De factuur krijgt u mee en deze kunt u bij uw zorgverzekeraar als declaratie indienen. Op de website van uw zorgverzekeraar kunt u nagaan of de behandeling bij de Tandarts Spoedpraktijk voor vergoeding in aanmerking komt.

Als de beugel geplaatst wordt, geeft de assistente de patiënt instructie en informatie hoe ze hun tanden het beste schoon kunnen houden met een beugel. Daarbij maakt het niet uit of het een kind of een volwassen patiënt betreft. Met name bij een vaste beugel is het erg lastig om goed te poetsen, zeker als de tanden ook nog erg scheef staan. De poetsinstructie is nodig om de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen zo klein mogelijk te maken. Want wie wil er nou rechte tanden als ze niet mooi meer zijn om te zien door ontsierende vlekken of gaatjes? Soms is het nodig dat tijdens het verloop van de beugelbehandeling deze uitleg nog een keer gegeven wordt. Vanzelfsprekend houden we de mondgezondheid tijdens de beugelbehandeling goed in de gaten, zodat als de beugel eruit mag, er een stralende rij tanden tevoorschijn komt om trots op te zijn.

Wij geloven in mensen. Bij ons is niemand een nummer, of het zoveelste gebit dat in de stoel plaatsneemt. Elk mens is bijzonder en iedereen verdient van ons de volle aandacht. Dat is ook de reden waarom bij Ortho Denti de orthodontist zelf plakt. Een orthodontist leert 4 jaar full-time door voor dit specialisme, na eerst de volledige opleiding tot tandarts te hebben afgerond. Het plakken van brackets is niet iets dat in een paar dagen te leren valt, de plaats van het blokje is heel bepalend voor het verloop van de beugelbehandeling. Als de blokjes niet precies op de juiste positie geplakt zitten, wordt er onder een verkeerde hoek aan de tand getrokken en kan deze juist een kant op gaan die niet de bedoeling is. Dit zou kunnen leiden tot een langere behandelperiode en dus hogere kosten. Wie betaalt voor een beugelbehandeling, betaalt voor een behandeling door een tandarts of een orthodontist. Bij Ortho Denti krijgt ieder de specialistische know-how van een orthodontist, bij Ortho Denti werken geen tandartsen op de orthodontie-afdeling. En omdat de patiënt die voor Ortho Denti kiest, daarmee kiest voor een orthodontist, krijgt de patiënt ook de behandeling door de orthodontist. Ieder gebit verdient het immers dat daar met de grootste zorg mee wordt omgegaan. De assistentes worden direct aangestuurd door de orthodontist. De assistentes hebben wel werkzaamheden die zij zelfstandig uitvoeren, maar dat zijn zaken waar ze door de orthodontist voor zijn opgeleid en die geen echte specialistische orthodontische kennis vereisen. Zaken zoals op aansturing van de orthodontist een draad vervangen, röntgenfoto’s maken, scannen, enz.

Anders Medical Factoring regelt voor ons de nota’s en de rechtstreekse vergoedingen van de verzekeringen, zodat wij meer tijd overhouden voor onze patiënten. Voor vragen over de factuur verzoeken we dan ook contact op te nemen met MijnAndersnota.nl; zij kunnen meer over de factuur vertellen dan wij en zij geven eventuele problemen of opmerkingen over een factuur direct aan ons door. Ook is het mogelijk om bij AndersMF een betalingsregeling aan te vragen voor bedragen boven € 25,-. Aan een betalingsregeling zijn geen extra kosten verbonden. Op de balie van de praktijk in Monnickendam liggen foldertjes van AndersMF waarin meer informatie staat.