Voeding en beugels

Met een vaste beugel kan je soms niet alles meer eten en drinken. Het is erg belangrijk dat de voorschriften over het omgaan met een beugel goed worden opgevolgd. Dit scheelt een hoop ongemakken en schade aan de beugel. Gaat er toch iets mis, kijk dan bij Eerste Hulp bij Ongemakken (beugel EHBO) wat eraan gedaan kan worden.

Hard, taai of kleverig eten

Waar de beugel vaak een keer stuk van gaat, is het eten van harde, taaie, kleverige dingen zoals snoepjes, dropjes, toffees, chocoladerepen, zuurtjes en bijvoorbeeld (ongepopte) popcorn. Maar niet alleen de beugel kan er stuk van gaan: doordat met een beugel het veel lastiger is om de tanden goed schoon te houden, is er een hoger risico op gaatjes als er dingen met veel suiker gegeten worden.

Stevige voedingsproducten

Door het afbijten van iets hards kunnen er blokjes losraken. Stevige voedingsproducten, zoals bijvoorbeeld appels, broodkorstjes of knapperige (stok)broodjes kunnen daarom bijvoorbeeld beter in stukjes gesneden worden. Dat vermindert de kans om een extra keer naar de praktijk te moeten komen om het blokje weer terug te laten plaatsen dat op die manier los is geraakt.

Drinken

Van drinken gaat de beugel niet stuk. Maar omdat het veel lastiger is om tanden goed schoonhouden met een beugel, kunnen sommige dranken die veel suikers of zuren bevatten daardoor wel sneller gaatjes veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn koolzuurhoudende dranken en drankjes die zoet én zuur tegelijk zijn, zoals vruchtensappen, ijsthee, cola, Capri-Sonne, Wicky, appelsap, jus d’orange, yoghurtdrankjes. Wie toch een van deze drankjes wil drinken doet er verstandig aan in één keer het hele glas leeg te drinken en daarbij niet vaker dan één keer per dag te kiezen voor een van deze dranken. Spoel direct daarna met water om de mond te neutraliseren. Wacht na het gebruik van dit soort drankjes minimaal 1 uur met tandenpoetsen, omdat anders het tandglazuur beschadigt dat door het drinken van iets zuurs tijdelijk verzwakt is geraakt.

Verkleuren van brackets

Wie metalen brackets heeft hoeft niet bang te zijn voor verkleuringen van de blokjes. Maar witte brackets kunnen wel verkleuren, bijvoorbeeld door het eten van tomatensaus of kerrie, maar dat hangt van het materiaal af waarvan de witte brackets gemaakt zijn. Daarom werken wij met keramische witte brackets van Damon: die verkleuren niet. Daar kan dus wel veilig al het “gekleurde voedsel” mee gegeten worden zonder risico dat deze brackets kleur aannemen van hetgeen gegeten is.

Tot slot

Wie goed oplet met wat gegeten en gedronken wordt, kan ongemakken of schade aan de beugel en tanden voorkomen. Dat is wel zo prettig. Maar mocht er toch een keer een blokje loskomen: geen paniek. Misschien dus niet zo leuk op dat moment, maar bedenk dan dat het wel de bedoeling is dat straks na de beugeltijd de blokjes er wel af moeten kunnen, want een beugel is gelukkig maar tijdelijk.

Voeding en beugels
Orthodontiepraktijk in Monnickendam

Locatie Monnickendam

Vesting 6
Monnickendam

Orthodontiepraktijk in Volendam

Locatie Volendam

Dukaton 23
Volendam